(αίτημα του διεκδικητικού πλαισίου της μεγάλης απεργίας του 2006)
Τριάντα χρόνια μετά την κατάργηση του επιθεωρητή και του επιθεωρητισμού - το 1982 από την κυβέρνηση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου - ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση. Όπως αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες το σχέδιο Π.Δ. «συντάχθηκε στο πλαίσιο των Νόμων 4024/2011 και 4072/2012».
Με αφορμή ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων, σχετικά με το διορισμό μέλους της ΔΑΚΕ σε κυβερνητική θέση, με την οποία αναφέρονται και στην παράταξή μας, στη λογική του «όλοι ίδιοι είναι», επισημαίνουμε τα εξής :
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 414/τεύχος Β’/23 Φεβρουαρίου 2012 καθορίζονται τα επιδόματα που λαμβάνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, στο Δημόσιο και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Ψηφίστηκε χθες (16/1/2013) στη Βουλή, στο Νόμο:«Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», η ρύθμιση για την κατάργηση της υποχρεωτικής διετίας των εκπαιδευτικών στην οργανική θέση, προκειμένου να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετάθεση (άρθρο 39, παρ. 2β).
Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 της Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας που υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης κυρία Ευδοκία Καρδαμίτση καθορίζεται το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση).
Γιατί το «δεν πληρώνω» είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα. Αρκεί το «Ναι, Πληρώνω» να αφορά όλους. «Ποιος θέλει να πληρώνει φόρους; Βρες μου έναν. Και μιας και ψάχνεις, βρες μου και κάποιον που δεν εκνευρίζεται όταν βλέπει τα γράμματα «Ε», «Ρ» και «Τ» όταν κοιτάζει ένα λογαριασμό της ΔΕΗ.
Η Ελλάδα διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο ύφεσης! Μιας ύφεσης που διαρκώς βαθαίνει, κυρίως εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται από το 2010, με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τον κίνδυνο του τεράστιου δημοσίου χρέους της και της επαπειλούμενης χρεοκοπίας και περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρά και επώδυνα μέτρα εις βάρος της ελληνικής Κοινωνίας.
Υπάρχει κατηγορηματική διαφωνία με τα νομοθετήματα για την αξιολόγηση, γιατί είναι φανερό ότι στόχος τους δεν είναι η αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου αλλά η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, η κατηγοριοποίηση των σχολείων και η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα μετατρέπουν τον εκπαιδευτικό σε ένα φοβισμένο και άβουλο όργανο που άκριτα και κάτω από τον φόβο τιμωρητικών διατάξεων θα εφαρμόζει όσα του επιβάλλονται.
1. Μελισσόπουλος Σάββας του Παύλου, εκπαιδευτικό Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. 2. Καρατάσιος Γεώργιος του Δημητρίου, εκπαιδευτικό Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ03, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.